Ταξίδια στη θάλασσα της μουσικής.

Κάθε εβδομάδα, άξιοι πλοηγοί (εκπαιδευτικοί, μαθητές, φίλοι) αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν σε πλόες που σχεδίασαν βασιζόμενοι στο προσωπικό τους γούστο. Η επιλεγμένη μουσική, ακούγεται στα μεγάφωνα του σχολείου μας ή μέσω της σελίδας μας. 

 

 

 

Ballot paper about to be placed in a box

Ψηφίστε τις 3 αγαπημένες σας συλλογές.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο :

Δημοσκόπηση

Παρατηρητήριο δημοσκόπησης

Πλους 31

Jazz

"Do not fear mistakes. There are none"
Miles Davis

Jazz. Μια λέξη με ετυμολογία ανεξιχνίαστη. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί η μουσική αυτή ονομάστηκε έτσι. Ούτε καν ποια μουσική ορίζεται να είναι jazz. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η jazz είναι ένας τεράστιος μουσικός κόσμος με κουλτούρα και πολύ μεγάλη ιστορία.

Οι ρίζες της βρίσκονται στην δεκαετία του 1880. Πιστεύεται ότι «γεννήθηκε» στη Νέα Ορλεάνη, από τους Κρεολούς, μία φυλή γαλλόφωνων και ισπανόφωνων μαύρων, με καταγωγή από τις Δυτικές Ινδίες.

Οι Κρεολοί ζούσαν στη Λουϊζιάνα, κάτω από την κυριαρχία των Γάλλων και των Ισπανών έως το 1803, οπότε έγιναν Αμερικανοί πολίτες κι εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ορλεάνη. Υπερηφανεύονταν για τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους αξίες, καθώς και για τις γνώσεις τους περί της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής. Η διαφορετικότητά τους αυτή, τους κατέτασσε σε μια ανώτερη τάξη σε σχέση με τους υπόλοιπους μαύρους κι έτσι άνοιξαν γι' αυτούς οι πόρτες της υψηλής κοινωνίας. Στη μουσική τους σημαντικότατο ρόλο είχε η ερμηνεία, γι' αυτό και έπαιζαν κατά κανόνα στην Όπερα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στη δυτική πλευρά της πόλης ζούσαν οι αμόρφωτοι, οι απολίτιστοι και φτωχοί Αφροαμερικανοί. Η δική τους μουσική βασιζόταν σε απλές μελωδίες και πολύπλοκους ρυθμούς, που αναμιγνύονταν με διάφορα φωνητικά. Τα τραγούδια τους είχαν συνήθως πνευματικό χαρακτήρα ή τα τραγουδούσαν για να περάσει η ώρα όταν εργάζονταν σκληρά. Είχαν παρατηρήσει ότι τους βοηθούσαν να είναι πιο παραγωγικοί.

Το 1894 μια νέα νομοθετική μεταρρύθμιση διαχωρισμού λευκών και μαύρων εκτόπισε τους Κρεολούς στη δυτική πλευρά της Νέας Ορλεάνης, μαζί με τους φτωχούς μιγάδες. Εκεί, οι δύο πολιτισμοί και τα μουσικά τους είδη ήρθαν σε σύγκρουση, αναμείχθηκαν κι έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο είδος μουσικής, η jazz.

 

"Η Τζαζ είναι Ελευθερία"

Thelonious Monk

Και παρότι δεν μπορούμε να ορίσουμε την jazz μπορούμε να αναφέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της. 

Πρόκειται για μία μουσική στην οποία ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μία δεδομένη αρμονική βάση και αυτό σε διάλογο με τον ρυθμικό παλμό. ο αυξημένος βαθμός αυτοσχεδιασμού που περικλείει το είδος αυτό σε κάθε συστατικό της μουσικής (Μελωδία, Αρμονία, Ρυθμό) μας επιβεβαιώνει το βασικό αυτό πλαίσιο της μουσικής Τζαζ. "Η Τζαζ είναι Ελευθερία". 

Εάν στα παραπάνω χαρακτηριστικά προσθέσουμε ότι, αντικειμενικός στόχος κάθε μουσικού της Τζαζ είναι να απελευθερώσει τις μουσικές ιδέες που έχει στο μυαλό του και να τις παίξει στο μουσικό του όργανο ή να τις τραγουδήσει, τότε η έκφραση αυτή του Τελόνιους Μονκ γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη.

Και πράγματι, ο μουσικός της τζαζ, ασκείται επίπονα σε γνωστά συστατικά στοιχεία της μουσικής, κοινά για κάθε μουσικό είδος όπως οι Κλίμακες, οι Συγχορδίες, η Μελωδία, ο Ρυθμός, η Αρμονία, ώστε να είναι σε θέση, οι μελωδίες που ακούει με το μυαλό του να κατευθύνουν τα δάχτυλά του, σε μια πραγματικά προσωπική έκφραση, σε ένα διάλογο με τον εαυτό του, τους μουσικούς που τον συνοδεύουν και με το κοινό.

Και μπορεί ένας μουσικός οποιουδήποτε επιπέδου να αυτοσχεδιάσει αλλά για να γίνει αυτός ο αυτοσχεδιασμός τέχνη πρέπει να υπάρχει μια μέθοδος άσκησης των αυτοσχεδιαστικών ικανοτήτων. Σπουδαίοι συνθέτες και εκτελεστές της κλασικής μουσικής όπως οι  Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν ήταν δεξιοτέχνες του αυτοσχεδιασμού. 

Δύσκολα μένεις κανείς ασυγκίνητος σε ένα σόλο του Charles Mingus, του Miles Davis , του Keith Jarrett, ή του Thelonious Monk.  Πως να μην σε παρασυρει η βελούδινη φωνή του Nat King Cole, της Aretha Franklin, της Ella Fitzgerald, της Nina Simone, της Billie Holiday, του Louis Armstrong ή  του Frank Sinatra. Και αναφέραμε ελάχιστα από τα ιερά τέρατα της μουσικής αυτής. 

Ελπίζω αυτή η συλλογή να αποτελέσει μια μικρή αφορμή, ένα εισιτήριο για έναν μαγικό μουσικό κόσμο της απόλυτης ελευθερίας. 

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2304/Mousiki_G-Gymnasiou_html-empl/index3_2.html

https://www.sansimera.gr/articles/78

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%B6

 

 

Απολαύστε τα τραγούδια της λίστας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο :

Πλους31 - Λίστα τραγουδιών 

Πλοηγός : Στράτος Μανιτάρου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2023 23:58

3377